Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Lovlig Blond (Legally Blonde), amerikansk film fra 2001

Komedie, Romantikk Spilletid: 96 minutter Aldersgrense: Alle år

Den godhjertede jussblondinen

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 15.04.2018]

Filmen åpner med øyeblikket der kjekkasen Warner Huntigton III har bedt ut kjærsten Elle Woods på en penere restaurant, fordi han har noe å fortelle henne. Hun tror han skal fri å svarer ja, men han spør om det motsatte. Da han dumper Elle, faller hennes verden i grus. Grunnen er fordi familien hans ikke vil tillate ham å være sammen med jente som ikke er i hans egen klasse. Det gjør at Elle begynner å fundere. Og da hun kommer ut av tenkeboksen finner hun ut at hun skal studere juss for å kapre mannen i livet tilbake...

Annonse:

Jeg er fan av de fleste sjangere innenfor film og ser vel så gjerne en skikkelig jentete film som den hardeste action, bloddryppende grøsser, et eldre Oscardrama eller en kunstfilm. I min verden er det beste å variere mest mulig, og det er der denne filmen kommer inn, fordi dette er en film jeg gjerne ville mislikt sterkt for 10-15 år siden. Denne filmen leker med stereotypien om at blonde og pene jenter ikke har så mye mellom ørene. Det hele er pakket inn som en romantisk komedie.

Reese Witherspoon spiller en følelsesladet, blond jente. Det er også en del morsomheter av den naive hovedpersonen bestemmer seg for et hårete mål om å komme seg inn på prestisjeskolen Harvard. Først tenker man at hun kommer til å ligge seg til toppen, men hun gjøre det med hardt arbeid i en god søknad og består den vanskelige opptaksprøven. Med andre ord viser det seg at den blonde bimboen også er smart. Men hun er ikke som de andre som har mye å skryte over. Hennes meritter er litt annerledes enn alle de andre. Hun har studert markedsføring i motebransjen, har vært ordfører for studentforeningen og skoleballets dronning.

Liker en del morsomheter som da foreldrene til hovedpersonen skal forsøke å snakke fornuft til jenta si på grunn av det litt rare skolevalget. De sier at det er bare stygge, kjedelige og seriøse folk som studerer juss og at hun ikke behøver det. Moren gjør det enda tydeligere: ‘Du ble nummer to i miss Hawaii-konkurransen. Hvorfor skal du kaste bort det, bare for å få sin elskede tilbake?’. Og når hun kommer inn på Harvard viser det seg at hun har fått konkurranse fra Warner Huntigton IIIs første kjæreste som har funnet sammen igjen. Det blir litt av en bitter kamp mellom den godhjertede blonde Elle og den smarte men slemme brunetten Vivian. Og i krig og kjærlighet er alt lov.

Filmen er regissert av Robert Luketic. Han står også bak andre filmer som ‘The Ugly Truth’ og ‘21’. Manuset er skrevet av Karen McCullah Lutz og Kirsten Smith som har skrevet manus for flere filmer i samme segment som denne med ‘10 ting jeg hater ved deg’ som den mest kjente. Filmen er greit teknisk laget, men er ingen kunstverk som oppfordrer Oscaracademiet. I samme åndedrag er dette en grei film innenfor sin sjanger. Manuset har mange kule momenter i seg. Vi skjønner dog raskt hvor dette bærer hen, likevel er filmen litt gøyal og morsom på veien mot målet. Handlingen er dog ganske underholdende med jussassistenter til en av lærerne på skolen som er advokat i en viktig stor mordsak som skal for retten. Den tvers igjennom gode hovedpersonen blir en av disse, men hun er ikke som andre advokater og holder alltid sitt ord og bryr seg mer om sannhet enn å vinne saker. Mot slutten har dette også en tvist av ‘Min Kule Fetter Vinny’, fra 1992 med Joe Pesci.

Konklusjon
For min del var dette en fin filmopplevelse. Den har helt klart sine svake sider også i hvordan filmen er skrudd sammen. Jeg tenker på det krampaktige skuespillet til Reese Witherspoon, men likevel er hun også ganske sjarmfull i rollen og blir nok instruert til å overdrive for å skape humorpoenger. Moralen i filmen er også meget god og dette kan jeg se for meg at mange jenter kommer til å like mye bedre enn meg. For noen blir dette kanskje noe for sukkersøtt, men om du liker sjangeren er dette en film du bør se fordi filmen har en del kule øyeblikk underveis, en del artig humor og er en film som det kan være lett å bli glad i for det rette godhjertede publikumet.

Om terningkastet:
I mine øyne slet jeg litt når jeg skulle rulle terning på filmen. Den ligger nemlig hele veien å vipper mellom tre og fire på terningen, og selv om filmen ikke når helt opp til fireren, vil jeg presisere at dette er en svært sterk treer.

Terningkast: 3+
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Lovlig blond 2 - Middelmådig og kjedelig

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- The Ugly Truth - Særedeles lite morsomt og pinlig banalt
- 21 - Beregnende Black Jack

Diskusjon

Omtalespalte: Komedie

Her trekker vi frem alle salgs komedier fra alle verdenshjørner og omtaler dem.
Les flere spalteomtaler: Komedie
Underspalter:
- Romantikk - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,5 av 6 - 16 stemmer)

Kritikker i media

  • Dagbladet
  • Aftenposten
  • Dagsavisen
  • NRK P3 - Filmpolitiet
  • Filmfront
  • Verdens Gang
  • Cinerama

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Metro Goldwyn Mayer (MGM)

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.