Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av 1984 (Nineteen Eighty-Four), engelsk (britisk) film fra 1984

Thriller, Drama, Sci-Fi, Romantikk Spilletid: 113 minutter

Kaldt alternativt verdensscenario

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 06.04.2014]

Vi følger Smith i en alternativ fremtid i år 1984. Han lever i en verden der jorden er delt inn i tre riker. Han bor i en storby i staten Oceania som innlemmer Storbritannia og deler av Afrika. Staten er styrt av et parti som styrer riket med jernhånd. Familier blir definert på nytt og som menneske er du ikke fri til å gjøre det du måtte ønske. Det er ingen lojalitet annet enn til partiet. Det er ingen kjærlighet til annet enn Big Brother.

Annonse:

Massiv overvåkning
Storebror er han som overvåker alle innbyggerne gjennom de tekniske skjermene som er plassert i alle hjem og alle gater og plasser i byene. Gjør man noe som ikke passer inn eller sier et skjevt ord, så blir man straffet. Det er ikke bare handlinger man kan bli satt i fengsel og straffet for. Også å tenke gale ting er en uting synes partiet. Familien skal ikke vise kjærlighet og ekteskapene er bare i lojalitet til partiet. Barna er spioner og angivere for om foreldrene gjør noe galt.

Det er viktig å være menneske
I denne verdenen lever Smith. Han var født før partiet tok over styringen og har en hukommelse som ikke alltid passer med den historiefortellingen som partiet ønsker at han skal ha. Smith liker mye bedre fortiden, da mennesker var mindre kuet. Han savner kjærligheten til en kvinne og det å kunne hengi seg til henne. Smith er begynt å bry seg mindre om partiet og da han treffer Julia, blir aldri noe det samme igjen. Men det er ikke helt ukomplisert å skulle leve ut kjærligheten i et så overvåkningssystem som det vi her befinner oss i.

Starter med
Filmen begynner med de velvalgte og viktige setningene: ‘Den som kontroller fortiden, kontrollerer fremtiden. Og den som kontrollerer nåtiden, kontrollerer fortiden’. Hva som menes med disse ordene får vi klarlagt i løpet av filmen. Allerede fra første stund skaper filmen fengende øyeblikk. Det hele begynner med at et stort folkehav er samlet foran en stor skjerm med nydelig operamusikk som strømmer ut fra høyttalerne. Så strømmer propagandaen ut av skjermen. Vi blir fortalt om landet deres, Oceania. Det blir beskrevet som et land med fred og velstand, harmoni og håp. Riket består av arbeiderne, kjemperne, byggene. De som skaper splid er de onde armeene av Eurasia.

Big Brother
Realityserien ‘Big Brother’ har hentet sitt navn og noe inspirasjon fra boken 1984. Man hadde også skjermer i Big Brother-huset og overvåkning 24-7. Men i motsetning til deltakerne i Big Brother som bare skulle sperres inne i huset i 100 dager, så må folket i Oceania leve uten frihet hele livet. I Oceania er nesten alle tapere og man kan ikke ha sjanse til å vinne noen milliongevinst.

Bok og film
Filmen bygger på den kjente boken av George Orwell, med samme navn som filmen. Det er også tidligere laget film av denne fortellingen på midten av 1950-tallet. Til nå er dette den helt klart beste filmen fra boken. Filmen presenterer ting på en meget kul måte om man har lest boken. Man får presentert ting i forskjellig rekkefølge enn i filmen og det kler fortellingen. I det store og det hele føltes filmen nesten like underholdende som det var å lese den klassiske boken. Jeg likte godt det at man gjennom filmen enklere kan porsjonere ut forklaringer av verden, istedet for å skrive en stor bolk om det som i boken.

Historien er bra fortalt
Historien settes solid i gang og man føler at det er bra driv i filmen. Innimellom får man utrolig mye informasjon på kort tid. Noen ting går kanskje litt vel raskt i svingene. Det blir mye detaljer å suge inn. Heldigvis er det ikke så lett å se helt hvordan alt kommer til å bli, selv om man får litt indikasjoner på ting underveis. Dette er jo en klassikerhistorie og da er selvsagt ikke alt så rett frem og man får den lille tvisten på det hele.

Forhold til originalfilmen
Denne filmen klarer å skape en mye mer helhet rundt historien på en helt annen måte enn å bare gjenfortelle boken slik den første filmen gjorde. Alt ser utrolig mye bedre ut og filmteknikken er brukt mer til det fulle. Man får veldig mektige skildringer på en helt annen måte enn originalfilmen. Denne filmen klarer å skape en mer komplett verden som man suges inn i. Verdenen er helt uten håp med sørgelige hjem og triste omgivelser i byene. Man får et 'fucked up' system med et totalitært styre. Barna er også litt skumlere her, og slutten er en god del bedre i denne igjeninnspillingen enn i originalen.

Fremtid, vår tid og 1984
Filmen er laget i 1984 og alt ser ut som fremtid etter 1984-modus. Men vår tid ser jo utrolig mye mer avansert ut når det gjelder teknologi annet enn at overvåkningssystemet i 1984 er noe som foreløpig er overlegen den man finner i vår verden med det vi har tilgjengelig i dag, særlig om alt skal gå sømløst og elektronisk. Skjermene bombarderer oss med fakta hele veien. Det slår meg at en slik propagandaverden som dette må være utrolig slitsomt å leve i.

Favner over samme tema som eksempelvis ‘The Wave’
På mange måter spiller denne filmen på de samme strengene som skolefilmen som vi ble tvunget å se i klasserommet på ungdomsskolen. Jeg snakker om den 44 minutter lange filmen ‘The Wave’ fra 1981. Der får vi se hvor lett en skoleklasse utføre et sosialt eksperiment som skal lære elevene hvor lett det var å bli manipulert av fascistiske og totalitære ideer. Men 1984 er beregnet mer på et mer voksent publikum og er en god del mer kunstnerisk presentert enn TV-filmen ‘The Wave’.

Solid regi og skuespill
Regissøren, Michael Radford, står bak noen gode filmer som Postmannen (1994) og Kjøpmannen i Venedig (2004). 1984 er hans andre film og må nok være hans store gjennombrudd som filmskaper og filmen fikk også mye oppmerksomhet da den kom. Siden er 1984 blitt glemt litt bort igjen og ikke så mange kjenner filmen som de som vet om boken. Også skuespillerne gjør sitt til at dette oppfattes som noe minneverdig. Særlig er John Hurt i front meget stødig og spiller en rolle man tror fult og helt på. Richard Burton er også et stjernefjes som preger produksjonen.

Oppsummering
Filmen er aller best i begynnelsen og på slutten. I midtpartiet går filmen noe mer tregt fram og man føler ikke alltid at den gir deg helt det du ønsker, selv om det aldri blir direkte dårlig. Dette er forsøk på et mesterverk og innimellom klarer filmen å treffe usedvanlig bra. Filmen blir dog noe tyngre etter hvert og kanskje litt for kunstnerisk for de store massene. Fotoet er ofte vakkert presentert i kryssingen mellom den sørgelige byen og den flotte naturen som omgir den. Det er mye psykologi og samfunnsfilosofi her. Man unner ikke selv sin verste fiende å leve under forhold som dette. Filmen passer godt som utgangspunkt for en samtale etterpå. I det store og det hele likte jeg denne filmen meget godt. Denne filmen er blitt en meget god beskrivelse av den klassikeren boken er, og etter å ha lest boken elsker man å se hvordan alt blir løst underveis. Filmen ligger å slurer litt mellom fire og fem på terningen, men jeg heller mer mot femmeren og derfor premierer jeg filmen for å utnytte godt det utgangspunktet som det kule plottet som boken legger opp til.

[ Foto/Copyright: Tilhører filmens rettighetseiere ]
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Andrea Bocelli - Musikkens stillhet - Knapt bare for den mest ihuga fansen
- Flawless - Passe greit diamanttyveri

Diskusjon

Omtalespalte: Sci-fi

Dette er en omtalespalte for sci-fi-filmer som anmelder på en eller annen måte fått et forhold til. Det er ikke nødvendigvis bare kritikerroste sci-fi-filmer som trekkes frem, men også andre sci-fi-filmer som har formet vår interesse for sjangeren.

Science fiction er en sjangerbetegnelse for filmer og TV-serier som skildrer en tenkt framtid eller verden med fantastisk teknikk og spennende vitenskapelige fenomener. Noen filmer vil balansere litt på yttergrensen av sjangeren, mens andre igjen vil være mer klassisk sci-fi.
Les flere spalteomtaler: Sci-fi
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,6 av 6 - 18 stemmer)

Kritikker i media

 • Blu-ray-rezensionen.net
 • RogerEbert.com
 • Moviebreak.de
 • Filmfront
 • blu-ray.com
 • Dvdtalk.com
 • Commonsensemedia.org
 • Derekwinnert.com
 • Qwipster.net
 • Thrillmesoftly.com
 • Filmreviewsnsuch.blogspot.no
 • Outnow.ch
 • Fraughtexperiments.blogspot.no
 • TVguide.com
 • Philm.dk

Land:

Storbritannia

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Virgin, Umbrella-Rosenblum Films Production

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.