Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Johnny English, engelsk (britisk) film fra 2003

Action, Komedie, Parodi Spilletid: 88 minutter Aldersgrense: 11 år

Ikke den helt store agentkomikken

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 06.03.2012]
Agent 1 er Englands beste ‘Wonder Boy’-agent, men han dør da ubåtluken ikke åpner seg under et oppdrag. Alle de andre engelske agentene er med i begravelsen hans og blir der drept av en bombe ved graven. Nå er gode råd dyre for England. Agent 1 var klart på sporet av noe men man trenger å finne ut hva. Men hvem skal de sette på saken når alle agentene er borte. Svaret er enkelt der er bare en mann igjen, og det er Johnny English. man mistenker at noen forsøker å stjele kronjuvelene. Johnny English blir satt til å passe på dem. Og da skulle vel alt være i de tryggeste hender? Ikke helt. Fordi de blir selvsagt stjålet samme kveld. Nå må Johnny English forsøke å gjøre det han kan for å få dem tilbake å løse denne mildt sagt så intrikate saken for Dronning og fedrelandet England...
Annonse:

Filmen innledes med at vi får se noen busker i mørket. Deretter dukker Johnny English opp i buskene. Vi ser et stort opplyst palass av en bolig. Johnny løper over plenen og opp trappene mot dette herskapsboligen. Midt i trappen hører han hunder som bjeffer og snur seg. Han tar opp to knipeleker fra jakken sin som lager lyd når han kniper på dem og dette roer ned hundene. Og så kaster han lekene avgårde og hundene løper etter dem. English er snart inne i det fasjonable huset og firer seg ned gjennom taket til et av rommene der det er fyr på peisen. Så møter han på to stykker som peker på ham med våpen. Han lirer av seg at det er Heckler & Kch G-36 og legger til at de kan være svært dødelig i feile hender. Så gjør han grep og tar tak i våpenene og fører dem mot hverandre på en kul måte som setter mennene bak ut av spill. Han løper så opp trappen til andre etasje. I et av rommene finner han et brev, men blir overrasket av en pen dame med en pistol som kjenner ham igjen som Agent 1. Han tar kontroll over situasjonen med sin utsøkte kvinnetekke som får James Bond til å se ut som en klossete unge i forhold. Men det viser seg at dette bare er drømmer for Johnny English sitter egentlig på et kontor. Og han våkner når hans kollega spør etter dokumentene til Agent 1. Englsih finner dem fram og så entrer Agent 1 rommet og kaster jakken gjennom rommet så den treffer perfekt på stumtjeneren. Agent 1 mottar dokumentene fra Johnny English og Englsih spør ham hvor han skal, men da forteller Agent 1 at da må han i så fall drepe ham etterpå. Så ler English litt og så forlater Agent 1 rommet med oppdragsdokumentene.

Johnny English drømmer seg bort titt og ofte om å være britisk topp-agent. Med utrolig mye flaks går til og med hans villeste drøm i oppfyllelse her. Dette føltes egentlig som en blanding mellom en James Bond-parodi og Pink Panther-filmene. Johnny English er jo like klumsete som Jacques Clouseau. Han forsøker jo å være en James Bond-lignende agent men mangler vell både intelligens og fysikk, men det han ikke har av dyktighet tar han igjen på flaks og selvtillit. Musikken og en del av scenene er gjort i litt typisk James Bond-stil, men så kommer jo en del andre scener å trekker ned inntrykket. I bunn og grunn er dette en ganske enkel komedie. Historien her er jo veldig dull med at kronjuvelene er blitt stjålet og man skulle nok gjort en del med manuset for å få dette til å bli en mer severdig film. Det er jo en del moro her og man ler flere ganger her, men noen god film er det dessverre ikke snakk om. Noen scener framkaller litt kort latter, mens andre scener igjen blir litt for dum til å le skikkelig av. Det blir jo litt flaue situasjoner her innimellom når Johnny English virkelig roter seg helt bort. Man forsøker å lage humor ut av så mye her uten at en ler av så mye av det.

Skuespillet er jo ikke av det beste her. John Malkovich er litt smådøv som franskmann og skurk her. Hans overdrevne franskengelsk er jo noe som ikke overbeviser noen. Malkovich er jo en dyktig skuespiller, men her får han ikke helt snerten på skurkerollen som blir sikkert med meningen alt for overtydelig. Det er jo ofte slik Bond-skurkene også er, så i det øyemed kan man jo si at han passer bra inn her. I hovedrollen finner vi Rowan Atkinson som gjør denne filmen faktisk morsom til tider. Han er en fantastisk komisk skuespiller og har god timing og forstår seg på god kløne-komikk. Atkinson er rett mann for å spille English og det viser han her til tider. Han klarer jo også å løsrive seg litt fra sin Mr. Bean-klistremerket. Her forsøker han å være litt Bond-aktig og det kler ham faktisk litt her. Hadde bare manuset vært litt bedre, som det så ofte skorter på når Rowan Atkinson spiller hovedrollen, så kunne dette blitt noe han kunne vært mer stolt av å være med på. Natalie Imbruglia er heller ikke helt det store som filmens store babe her.

Filmen føles severdig om man liker tullekomedier. Man glimter til innimellom med noen morsomme poenger, dessverre er det litt sjeldent mellom de virkelig gode her. Mye av filmen sitter en egentlig bare å venter på at det skal bli humor. Det er jo helt klart mest humor i begynnelsen av filmen og etter det dabber det hele litt av og man kan egentlig se langt etter de store morsomhetene. Det er dog et morsomt poeng på slutten uten at jeg skal røpe deg for å ikke spolere hele filmen. Jeg må si etter traileren å dømme på denne filmen så var dette noe som ikke levde opp til forventningene. Jeg hadde forventet mye flere morsomheter her og dette avslører seg snart som den litt middelmådige komedien. Selv ikke ‘Sliding Doors’-regissør Peter Howitt klarer helt å redde dette forsøket på å lage spillefilm av reklamekarakteren Johnny English.


Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Johnny English Strikes Again - Agenten som burde pensjoneres, for godt.
- Johnny English Reborn - Til tider morsom og litt ujevn Bond-parodi

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Reasonable Doubt - Hvor langt er du villig til å gå for å redde ditt eget skinn?
- Sliding Doors - Selv små ting kan spille en stor rolle

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,6 av 6 - 32 stemmer)

Kritikker i media

 • Filmguiden
 • arilabra.com
 • Verdens Gang
 • Dagbladet
 • FilmMagasinet
 • Se og hør
 • Cinemazone
 • Filmlisten.no
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Filmfront
 • Filmbyen
 • Filmanmelderen.no
 • B.T. (Danmark)
 • Berlingske Tidene
 • Jyllands-Posten
 • Ekstra Bladet (Danmark)

Land:

Storbritannia

Språk:

Engelsk, Fransk

Filmselskap:

Universal Studios / Universal Pictures, Working Title Productions, StudioCanal, UIP Films, Peter Howitt Film

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.